Wednesday, May 5, 2010

Let's Talk!

Topik: Pernah tak berdepan atau mengalami kejadian ragut? Jika kamu sendiri tak pernah alaminya, mungkin kawan2 kamu ke? Kongsikan kisahmu itu di sini. Cosmo nak tahu...

7 comments:

zai said...

For school students, your text books can actually give you protection. This incident happened 5 years ago when I was in form 4. I was waiting for the bus to go home from school. There was a girl standing behind me. She was wearing a simple bag pack. I guess she's on her way to go to school. While we were waiting for the bus, two guys on a motorbike slowly pull over towards us. Then, all of a sudden, one of the guy jump off his bike and walk fast towards the girl behind me and tried to snatch her bag. Everything happened so fast, there were struggle, shouting and fighting, the girl refused to give up her bag. Luckily that moment i was holding about 5 thick text books! So I throw all the books with one hit at the back of that guy causing him fall off the ground. Thank God, the bus is just about 50 meters from us. Then, he give up and ride back his motorcycle and ran. I was so angry and throwing all the bad words I know towards them till I forgot to take their bike numbers. Everything happened so fast. When the bus arrived, the passengers help the girl and comforting her to calm down. Thank God, she just got a scratch on her arm due to the fall. I knew that it is very dangerous to fight back in snatch theft, but I was so panicked, I did not think the consequences of my action. Luckily the thief did not bring dangerous weapons like knife. Or I won't be here telling you the story. Therefore, students, it is not always a bad thing to bring heavy books to school.hehe. Also, snatch theft can happen to anyone even you are not wearing an expensive bag or jewelery. No matter where you are, make sure you are cautious and it is better to walk with a friend at your side, so you can protect each other.

heronterron said...

Saya tak pernah kena ragut lagi tetapi saya pernah melihat kes ragut hanya beberapa meter dari tempat saya berjalan.

Ia berlaku dengan pantas sekali, bukan saja mangsa terpegun kaku malah saya dan orang ramai juga terkejut dengan apa yang berlaku. Kami tak sempat berbuat apa2 malah mangsa juga tidak dapat menjerit mahupun meminta tolong.

Ini berlaku di Section 14 Petaling Jaya di mana waktu itu masih terang dan ramai orang yang lalu lalang.

Tetapi nasib tiada kemalangan jiwa mahupun kecederaan berlaku hanya terkejut dan terpegun atas apa yang berlaku.

Suraya said...

saya pernah alami. 5 tahun lepas, kat depan KLiUC/Uniten, pukul 7.30pm++.
Masa tu saya balik kerja, naik motor.
Sebelum tu saya dah perasan ada 1 motor ni (2guys) dok kat belakang saya, 4km sblm kat tmpt crime scene tu.tapi saya ingat takde apa-apa. bila saya dah sampai depan petronas dan dah nak lalu depan KLiUC, saya tengok dari side mirror yg motor ni tetiba speed ke arah saya, saya ingat dia nak potong. so , ok lagi. sampai depan KLiUC, saya nmpk motor ni lagi laju dan nak rapat ke arah kanan sy, saya dah takut, so saya slowkan motor mengejut (tapi tak berhenti sbb sy masih fikir yg dioang ni cuma nak kacau2 pompuan, maklumlah, ni first exp)..

so, bila mamat2 tu kat sebelah saya, mamat yg duduk belakang menggagau tangan kiri dia dalam bakul motor saya, tapi nasib baik sbb saya terlampau slow & dia masih laju wpun dah cuba slowkan motor, dia tak sempat apa-apakan saya. tiba2 motor saya mati enjin. saya dah takut..masa tu baru saya terpikir "ya Rabbi..dia nak ragut aku rupanya"..adoooi..dalam beg saya tu (dalam raga, beg tu bukan fancy pun, mcm sports bag je) ada cash RM500 & digicam worth RM1500..tapi tangan mamat tu tergagau-gagau & tersentuh kunci motor saya so thats how my motor mati enjin. saya dah ketar lutut & rileks kejap, dlm 5 minit. bila saya nak gerak bali, saya perasan ada lelaki terhendap2 saya dari seberang jalan. rupa2nya mamat tadi! saya pecut laju2 dan balik umah cepat2.....TAKUT..skang, saya amat berjaga-jaga, wpun keladaan nmpk cam selamat je...

azila said...

Saya pernah kena ragut di bus stop sewaktu saya menunggu bas ke tempat kerja pd pukul 4.50am.. bbrp thn lepas.. lelaki tu tetiba dtg dr belakng pura2 tanya jalan. dan mengambil handbag yg saya baru beli semlmnya. dlm tu tiada benda yg berharga kecuali mp3 player. nasib saya baik krn tdk meletakkan purse n hp dlm hbag sebaliknya dlm poket seluar. n nasib baik juga l'laki tu buang beg tu ditempat yg ditemui olh org lain n menghubungi saya. tiada satu benda pun yg hilang termasuk mp3 player. tp suara saya hilang jugak krn menjerit minta tlg dan trauma jugak bbrp minggu. selepas itu saya lbh hati2 n tak pernah letak purse n h/p dlm h/bag serta lbh suka pakai sling bag.

mummy roshie said...

kejadian nih berlaku ms thn 2005 ms sy masih muda..masa tuh sibuk nak pg karaoke ngan kawan2 kat wangsa maju..punyer la excited nak naik Putra LRT sebab dah janji nak jumpa kat sana nak berpoya2..dr rumah sy nak ke stesen cuma dlm 10 minit jer, dan untuk sampai kat sana..kami mmg tak risau pun sebab kat tepi jln yang byk lalu lalang.ms tgh sibuk gosip2..tiba2 seorang lelaki asing lalu melintasi kami seperti biasa.. tgh asyik bersembang tiba2 rasa mcm beg tangan sy ditarik dan sy terduduk jatuh... aduh..!!rupenye sy kena ragut?? nasib baik la masa tuh sy tgh kepit handbag tuh..dan peragut siap seret sy sepanjang tepi jln sambil smenarik handbag sy.sakit lutuut tuh mmg tak bleh nak ckp la...kebetulan masa tuh byk kereta yang br balik keja..mereka pun hon ramai2..mungkin sebab ketakutan, perangut tuh terus lari...

fuh..!!!fobia tuh sampai sekarang...ms kena ragut tuh mmg sy dan kawan sy terkedu yer..!!sampai nak jerit mintak tolong pun tak terkeluar lansung dr mulut sy...walaupun dah lama tp sampai sekarang kejadian tu masih sy ingat dan buat sy lebih berhati2..tak kisah la kat maner pun..

Anida said...

Hugs! I am so sorry sebab ada gadis Cosmo terpaksa berdepan dengan kejadian paling tak diingini ni. Terima kasih kerana sudi berkongsi kisah ini, pasti menjadi iktibar kepada wanita lain.
Salute!

Anonymous said...

i tak pernah kena ragut tapi pernah menyaksikan kejadian ragut live depan mata. masa tu kat pam minyak area cheras.i,anak i umur 3 tahun dan hubby i.macam biaselah i bila singgah jer pam minyak mesti nak beli makanan ringgan, lagi2 ank i ni.masatu dalam pukul 12pm anak i pulak sibuk nak ais krim.dok pilih2 ais krim tiba2 ada pulak lelaki cina masuk kaunter dengan tangan berdarah suruh chasier telefon polis.i pon terkejut baru jer nak keluar tengok ape yang terjadi.tiba2 ada pulak lelaki pakai helmet pegang parang panjang betul2 kat pintu masuk kaunter,tapi dekat luar la belom masuk lagi.masatu i dah ketakutan dahla dengan baby lagi.nasib masatu ada pulak toilet dalam kaunter tu.ape lagi terusla masuk selamatkan diri.takot jd ape2 nasib baik pintu toilet tu kalis bunyi.. duduk la diam2 dalam tu.sampaila dengar hubby i panggil baru keluar, keluar jer tengok lelaki cina tu dah terduduk dengan tangan berdarah kena libas dengan parang panjang,ngeri tengok.tak lama polis datang.sejak tu kalo keluar sampai lewat malam tak pernah lagi singgah pam minyak.walaupun nak pegi toilet sanggup tunggu sampai pintu rumah..