Wednesday, July 16, 2008

“Hujan! Mungkin rahmat or not, atau kesan debat HANGAT malam tadi menyebabkan Tuhan nak “cool” things down. Hehehe..i don’t know! Tapi pagi ni, “akibat” dari kenaikan harga minyak, I bercadang tumpang hubby ke tempat kerja – menaiki MOTOSIKAL. And for the first time in my life, I had to ride in the rain. Suka tak suka, kena juga bersyukur sebab jimat RM1.60 (kali dua) on toll and a bit more on minyak. Hmm..Banyak benda nak kena jimat ni. But it got me thinking…

Jika diberi pilihan, adakah kamu sanggup naik public transport untuk ke tempat kerja atau ke mana saja?
Ya/Tidak

Berapa ringgit kamu belanja untuk perjalanan ke tempat kerja setiap hari?
*Kurang RM5
*Antara RM5- RM10
*Lebih RM10

Macam mana you all plan belanja kereta sendiri? Sama ada car pool, pergi kerja awal, atau cari alternatif lain?


Silalah kongsikannya, Cosmo nak tahu! - Anida

4 comments:

AME said...

Sejak car pool kereta dgn abah, and balik jalan kaki, rasa tak kisah naik public transport jika dekat sebab banyak penjimatan.

Ame

Zura.Ahmad said...

Cadang nak beli dream car, tapi memikirkan harga minyak yang tinggi, ditambah dengan komitmen bayaran bulanan lagi terus batalkan niat nak dapatkan kereta baru. Kadang kala rasa mcm nak beli motor lebih jimat dan cepat sampai.

shin said...

masa saya kerja as event assistant during sem break lepas, kena travel to cyberjaya from kelana jaya, EVERYDAY! at first, plan nak naik ERL jer for morning trip to cyberjaya, then lepas keje naik bus, estimated damage is RM15 a day! tapi, dengan kebijaksanaan (cewah) yang saya ada, i did some "research" about rapidkl's bus route n decided to take bus everyday.so, ill wake up at 5am, get ready, then pegi naik bus to LRT Taman Bahagia at 615am (RM1), ambik pulak train ke LRT Kelana Jaya (RM0.70), naik pulak bus ke Putrajaya Sentral (RM2), pastu, naik bus lagi ke Cyberjaya (RM1 tapi using the first ticket). Balik lagi best, i get to use the same ticket i bought, so, i spent only RM3.70 a day to travel to work! To my surprise, only RM10 used a day for travel expenses n meal! Kalau pandai manis mulut dengan bos, he buys me meal jugak. hehe. So Cosmo girls, there is always alternatives out there. Look for it! Lotsa love!

nana said...

shin, you're one smart girl. lepas ni kitorang pun nak manis-manis mulut dengan Izza and add a blink or two... jadi Puan Editor, bila lagi nak belanja makan? hehehehe.