Wednesday, December 10, 2008

My Tokyo Discovery



One of the tv station buildings in Odaiba area, the Malaysian team for Shiseido event (Seok Ching, Mei Ling, me and Irene), Statue of Liberty replica in Odaiba


Tokyo Tower (orange Eiffel Tower like) and the magnificent Mount Fuji on the background, me and Mei Ling at Tokyo Tower observing deck.


Hello Cosmo Babes,

Mesti semua dan plan nak bercuti panjang hujung tahun ni and hujung tahun ni juga padat with so many things from overload work that needs to be cleared fast before the holidays and new year ke kenduri kahwin, clear kan cuti, spend time with family, year end shopping and tak lupa juga natural disasters yang tiba dan memberi impak not only to the victims but also to the community dan kita yang memerhati haruslah ambil iktibar yang sewajarnya.

Going to that, itulah sebabnya I was so impress with measures taken by Japanese who handles best natural disaster dan selalu mengutamakan keselamatan awam dalam setiap aspek kehidupan harian. Even dalam manual hotel di Tokyo dan risalah tourist ada nota jika berlaku sebarang kecelakaan dan cara untuk menghadapinya. Very efisien!

Sebelum ni I tak pernah mimpi nak menjejakkan kaki ke Jepun pun, but this trip with Shiseido has bring new meaning dan saya amat menghargai warga Jepun yang ramah, kaya budaya, unik dan amat maju itu. Walaupun hanya tiga hari di Tokyo, ia adalah antara trip yang sungguh mengasyikkan dan menarik kerana Tokyo is an exciting city and thanks to my fellow friends from Shiseido - Irene, Editor Nuyou - Seok Ching dan Mei Ling from Female serta Mr Kagami of Shiseido Jepan yang banyak berkongsi kisah budaya Jepun.

Makan memanglah sushi, tempura dan minum macam-macam ocha tapi this is authentic Japan, not the same macam kita makan di restoran around KL. Paling best, dapat melawat Tokyo Tower untuk view seluruh Tokyo 360 degree! Sepatutnya dapat tengok mount Fuji tapi tak dapat sebab cuaca mendung + sejuk (9 degree to 11 degree + rain+wind).

Amatlah terkejutnya when the next day during breakfast from our hotel, Gunung Fuji tersergam gagah overlooking the whole Tokyo from it's majestic resting place. Then we took the monorail to Odaiba area for Shiseido event launch dan sempat berposing dengan replika Statue of Liberty yang dihadiahkan kepada Jepun. Superp view from here... weather also great but still cold.

So enough of my Tokyo story. Hope you all pun ada good travel story to share dengan Cosmo team... we need new ideas to get away from KL soon.

Let us know if you have new unique places for us to consider.

Sayonara for now!
Izza

5 comments:

c i k y u said...

seronoknya tokyo! i wish i can go...huhu..=)

izza said...

Keep your wish cikyu, it'll happen some day....

love,
izza

LaDyHeRa said...

Uh.. best nya. Kalau g bercuti sekejap pon cukup kalau percutian tu menyeronokkan..! nggeeeee...!! cool sgt.. picture pon cun...!


p/s : setia menanti next coming cosmo !!

LaDyHeRa said...

Opss.. The Editor, kita ada cadangan, apa kata letakkan calendar 2009 dlm next coming cosmopolitan... Maybe dlm calendar 2009 tu leh letakkan gambar2 makeup, handbags, kasut, aksesori.. ahuks... some idea from me. hehehee.... tq.. ;)

Izza said...

Hi ladyhera,

Kalau pandai plan, cuti dua hari pun dah cukup and save your money. Lagi lama lagi habis duit....

Thanks for your suggestion, tak sempat dah plan calender maybe next time kita buat.

Happy New Year!

Love Izza