Friday, September 4, 2009

Kerjaya Bosan? Cosmo Nak Tahu...

Nak tanya, ada sesiapa pernah rasa "stuck" dalam kerjaya (yang definitely tak best)? Jom kongsikan pengalaman dengan Cosmo di sini. Ceritalah bagaimana kamu hadapinya, atau ada tip nak hilangkan kebosanan dengan kerjaya ke atau ada yang sanggup berhenti kerja ke? Meh kongsi, meh...

Love,
Nida.

12 comments:

Ain Bubuk said...

Walaupun baru menggenggam segulung ijazah selepas 4 tahun buat part time study I masih rasa I belum dapat apa yang I mahu buat.I rasa my job is not my cup of tea. I've tried so hard for almost 2 years, facing all the hardness which so torturing. Tapi rasanya memang tak boleh nak buat dah. Daripada memaksa diri buat sesuatu yang I tak suka and tak boleh buat, lebih baik cari alternatif. Such a torturing situation sebab I have to decide and berada dalam dilema bukanlah sesuatu yang mudah. I was so down and demotivated. Hence,I dah tender resignation letter and waiting for 3 months notice period to end without any new job offer. I'm struggling and sacrificing my future now. I must be strong and keep whispering to myself "There's always a silver line in between"...hmmm...

Thanks for listening Cosmo.

Ain

haslina said...

i love my job!!!^^ hehe.. even my collegue 90% was chinese but i'm totally happy and no problem at all..;)

Anonymous said...

me? hurmppp bila lady boss . .faham2 jelah . . . sengaja nak cari kesalahan staff . . mmg la nmpk dia perfect tp . . kadang bila dia hangin haishhh jgn katalah . . tp yg bgs nya juga dia cpt cool . . kira ada contra nya la . . so bagi gadis2 cari lah bos laki . . tp jgn yg gedik santai dan gatai dah la . .

nadhirah nasser said...

SALAM Semua.....

Kerjaya Bosan?? Pada saya, terpulang pada kita cara kita selesaikan atau bak kata orang "blend in". To me, kalau kerjaya tu bosan... mungkin mmg tak sesuai dengan kita...
Tetapi ... sebenarnya.. lebih teruk kalau.. situasi di ofis itu yg membosankan... saya bagi contoh saya sendiri lah....

I've been so passionate to become an Architect since i was in standard 6. Alhamdullilah...Tuhan byk bukak jalan untuk permudahkan saya untuk capai cita-cita ni. After 4 years of BSc of Architecture... i've decided to gain experience in this line, before i further my studies...
Sudah Byk kali org bertanya.." tak bosan atau penat kah bekerja bersengkang mata hampir setiap malam?? Tak mahu cuba bidabg lain?"
Tapi, apa yg buat saya yakin untuk terus bekerja adalah..pengalaman.. pengalaman bekerja yg buat kita bersedia untuk terima..apa juga jenis kerjaya yg bakal dihadapi....
Setiap cuti semester.. saya akan cuba macam macam jenis kerja... semata-mata untuk tengok kebolehan diri sendiri bekerja dalam bidang yg berbeza dari Architecture. Shopping complexes, Kedai makan, kedai buku, bank, dan sebagainya telah saya cuba... walaupun saya tak buat sesuatu yg saya minat, saya rasa, saya telah membuat situasi dan menukar pandangan saya terhadap kerjaya tersebut, supaya menjadi lebih menarik. unutk apa? untuk kepuasan diri dan to actually live life to the fullest dengan melakukan pelbagai perkara sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidup. Jadi, sekarang.. saya berusaha unutk terus kekal dalam kerjaya ni.. berbekal kan dengan pengalaman saya yg lalu, unutk teruskan perjuangan dalam bidang ini.

Pada saya.. bukan lah kerjaya tu yg bosan... situasi yg tidak membina dan memotivasi yang akan menyebabkan semangat kita jatuh...

mummy roshie said...

hmm..mula2 masa sy try kerja baru..takut.!!tu la yg buat sy berdebar2 nak masuk office..0 experience..tp dr takde kerja..benci pun kena kerja jugak...

bila start masuk keja as CSE..bunyi macam senang aje kan..jawab kol...semua org boleh buat..tp bila dah keja 3 bulan..tensen sgt dan terus buat sy tak teragak2 antar surat resign.. byk kerja yg try lepas tuh tp bila pk2 balik...sy nih suker sgt bercakap..actually keja CSE tuh mmg sesuai sgt dgn sy..
walaupun nampak senang..tp hakikatnye..korang kena sedia mental dan fizikal...now...dah 6 thn sy keja dlm bidang cust service..n now i luv my job..

secara ringkasnyer...dlm hidup ni takde keja pun yg senang kan..yg penting USAHA..!!!!muaaahhaaaaa..

fid shahar said...

suka, ke tak suka... sometimes kita kena tanya diri sendiri. jgn tengok org. mmg kalu gaji 12k sbln pun, tapi kalu hati kata tak happy, jgn tipu diri. sy dah keja dlm bidang F&b dah 10 thn. tp nape sy quit? bcoz, everyday asyik mengadap benda yang sama...kerenah customer yg tak masuk akal.so sy bosan ke tahap maksimum!!! oh, Tuhan, jd... apa lagi, sy carik keje lain. PUAS HATI!!!menyesal?? TAK!LANGSUNG TAK!!!

gadis_kecil said...

minat outdoor, buat aku keje opis tak sampai 3 bulan je dah tukar kerje lain... masuk kali ni dah 8 kali aku tukar keje.... giler tepu otak melangut dpn pc 24+1 jam :p

Girl Next Door said...

I was lucky, lepas graduate terus dapat kerja. Boleh dikatakan dream job jugalah tapi kenapa saya bosan pulak lepas tu? Mana taknya, setiap kali saya berusaha keras utk sesuatu projek, mesti projek tu takkan menjadi. Alasan bos, ia tak mendatangkan hasil. Kenapa tak dari mula diorg nampak sesuatu projek tu takkan berjaya? Ini tidak, duit company dah byk melayang utk menjayakannya, saya tak rugi apa2, tetap dibayar mcm biasa. Sampai satu tahap saya bosan gila menghadap internet sampai nak muntah sbb takde keje nak buat kat opis. Macam makan gaji buta! Kerjaya saya mcm dah takde hala tuju, akhirnya saya dapat beberapa tawaran kerja (setelah menghantar resume ke beberapa company). Nak tak nak, saya nekad tinggalkan company yg tak tahu apa yg mereka inginkan selama ni.

hanys said...

masa belajar, amek Finance, so plan nak masuk department Finance or do something about calculation since i'm totally so dead into math! then, accepted by Bank to the department yg byk mneulis.. damn bored! i hate writting.. but then, i start develop myself in this department. instead of writtin, my department also responsible in trainig for the whole branch. so, i finally find out, this department is damn exciting! i can do all the things i like. i love to talk, so i'm the Bank Trainer, i love to travel , so i will travel (of course FOC) to each region to train the branch people! so, where else can give me money, and i can do what i love to do??

bagi i, its mind setting.. not all of us capable to do what we want to do.. sometimes we better in the other field than the field we crave for..

p/s: i love baking cake, but i dont think i will go for baking trainig course and starting my own cafe..

K.I.T.A said...

Masa study,kita suka buat keje part time.paling teruk,bile kita apply keje sebagai sales assistance. Tapi,1st day keje.kita kene berdiri depan pintu kedai dan cakap barang pe yang kedai nie jual.tak ubah macam badut je.
Balik je keje,tak sampai 30min kita fikir.kite terus sms supervisor kedai tu yang kt x nak keje tu.
"dia ingat dia sape nak buli kita. banyak lagi kerja lain dkt luar yang lebih hargai kita"

UmiSarah said...

My 1st job wit MAS as a customer services lepas habis SPM.Memula memang nak benti jer sbb tak tahan ngan shift n mental touture by senior staff.Then lelama I set in my mind yang kerja sebab nak dapat duit.Usah hiraukan orang kiri kanan kalau rasa mereka tu penghalang untuk kita.Sampai sekarang hampir 09 tahun,Alhamdulillah i'm still here and promoted as an officer.
Believe it or not I love my job now.With all that mematangkan I sebab everyday facing different person with different attitude.Pernah seorang new staff asking me how I can tahan till now sedangkan dia baru 2 months pon rasa nak muntah dan dia kerja pun sebab parents yang suruh.Then I cakap pada dia,takde kerja yang senang dalam dunia ni.Kalau tak suka dengan kerja sekarang just look for your dream job,paling penting jangan kerja because of orang lain tapi kerja sebab u love your job.

UmiSarah said...
This comment has been removed by the author.